уторак, 30. новембар 2010.

Zimski praznici i običaji u Nemačkoj - Der Barbarazweig



Postoji puno praznika i običaja u Nemačkoj i Austriji, koji su bliži nama, nego marketinški forsirani američki, neki se čak i podudaraju sa verskog aspekta. Često su se uz verske praznike razvili i veoma lepi običaji.

Der Barbarazweig se slavi 4-og decembra.

Pročitaj ceo tekst

4 коментара:

  1. Jako mi se svidja :) Da imam takvo neko drvce u blizini (moram da proverim)sada bih i ja ubrala tu grancicu :) Jako slabo poznajem nemacko/austrijske obicaje, a mislim da isam ni jedina, tako da se nadam jos nekim ovako lepim postovima do Bozica. Ako sve bude kako treba u nedelju idemo u Budimpestu da vidimo Klimta a planiramo i setnju po Vorosmarti trgu gde je sada vec uveliko Bozicni market. To ce biti prvi put da dozivim (pred)praznicnu atmosferu na "zapadu" :)

    ОдговориИзбриши
  2. Draga moja Gradiva, drago mi je da ti se dopada ovaj obicaj :-)
    Ali, ti ne možeš da zamisliš koliko ja tebi zavidim sto ces videti Klimta. Uzivaj!

    ОдговориИзбриши
  3. Pa Budimpesta barem nije daleko a ima i onih zgonih vikend turica koje nisu skupe ... izlozba traje do 9. januara mozda ipak i ti stignes ? Bas bih volela da i ti vidis Klimta :)

    Obicaj mi se zaista mnogo svidja :) Znamo dosta o americkom vidjenju Bozica preko filmova i serija, znamo ponesto i od zemalja iz komsiluka ali svaka zemlja ima posebne sebi svojstvene obicaje koji su divni. Ja se stidim da o Nemcima i Ausrijancima znam malo, pogotovo sto imam te krvi :) Sve sto znam jeste da je Bozicno drvce i njegovo kicenje od njih preko Alberta preslo i u Englesku a onda i dalje; naravno, koren toga je kod Rimljana ali su ga nekim putevima Nemci ponovo zapoceli. I jos to da oni dosta polazu na sv. Nikolu koji zapravo donosi poklone ... i deo je inspiracije za Deda Mraza :)

    ОдговориИзбриши