уторак, 23. новембар 2010.

Kako se kaže ćurka a kako Turska na engleskom



Pred nama je još jedan američki praznik, dobro marketinški propraćen, a to je Thanksgiving Day ili Dan zahvalnosti.

Po definiciji to je:

ceo tekst

7 коментара:

  1. E super ti je ovaj post! Nikada mi renije nije palo na pamet da je Turkey=turkey. :S

    Takođe nisam veze imala kako se kaže morka na engleskom. Zainteresovala si me i da pogledam za "guinea pigs", jer sam mislila da se "guinea" odnosi na novac, kao - malo prase, tj. prase veličine novčića. A ne na zemlju. I stvarno, nisu iz Gvineje. Ovo je interesantno, kopiram sa Vikipedije:

    "...The origin of "guinea" in "guinea pig" is harder to explain. One theory is that the animals were brought to Europe by way of Guinea, leading people to think they had originated there. "Guinea" was also frequently used in English to refer generally to any far-off, unknown country, and so the name may simply be a colorful reference to the animal's foreignness. Another theory suggests the "guinea" in the name is a corruption of "Guiana", an area in South America, though the animals are not native to that region. A common misconception is that they were so named because they were sold for the price of a guinea coin; this theory is untenable, because the guinea was first struck in England in 1663, and William Harvey used the term "Ginny-pig" as early as 1653. Others believe "guinea" may be an alteration of the word coney (rabbit); guinea pigs were referred to as "pig coneys" in Edward Topsell's 1607 treatise on quadrupeds."

    ОдговориИзбриши
  2. Nema direktne veze sa temom (ali ima sa ćurkama) Zašto se kaže "Ćurko jedna!" tj. zašto se misli da su pomenuti simpatične ptice - GLUPE?

    Postoji verovanje da pitome ćurke treba uterati pod krov kad pada kiša pošto postoji opasnost da se - UDAVE !? Navodno podignu glavu uvis i piju kišnicu. Ne znam da li je istina, ali tako sam čuo...

    ОдговориИзбриши
  3. Kaze se i "gusko jedna" ili "kakva guska" :)) Perad se bas i ne smatra olicenjem inteligencije, pa valjda zato :) Pored toga, narocito kokoske, vole da neprestano kokodacu pa se to povezuje sa zenskim pricanjem :))

    Divno, nisam znala da su turkey i Turkey povezane na bilo koji nacin :) Mislila sam da je to neka frikozna slucajnost :)))

    ОдговориИзбриши
  4. E Dži, evo upisala sam ti peticu kao vrata za aktivnost na času.
    Hvala tebi na komplimentima. Meni je važno da sam te zainteresovala - i vidi šta si ti sve pronašla, bravo. Ljubim ja tebe, pametnicu moju :-)

    ОдговориИзбриши
  5. Miodraže, ta priča bi mogla da se iskoristi za jedan poseban post, perad i ženski rod i glupost kao kategorija.

    ОдговориИзбриши
  6. Diiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiivno

    ОдговориИзбриши