петак, 09. јул 2010.

Dani u nedelji/Days of the Week - Basic - Part IDani u nedelji na engleskom jeziku, to svi manje više znaju, nije nikakav problem. U principu to je tačno, sem malih poteškoća oko utorka i četvrtka, koji se vrlo često brkaju. Međutim, kad dođemo do spelovanja, tj pisanja, tu se obično pojave problemi.
Pošto iza svakog dana stoji neka simpatična pričica, a ja obožavam da pričam priče, vi da ih slušate, kada se poveže poreklo reči sa spelling-om, onda se više ne prave greške - provereno.

Pre nego što počnemo, VAŽNO je da se podsetimo:

pročitaj ceo tekst

5 коментара:

 1. U vezi ponedelja kao prvog dana u nedelji, i ISO standardizacije (kalendari su mi "profesija") bila je ranije jedna stalna dilema (do pojave mobilnih telefona sa ugradjenim večitim kalendarom): "Koja je 53. a koja 1. nedelja u godini?"

  ISO kaže: "Prva nedelja u godini je ona u kojoj ima više od 3 radna dana računajući od ponedeljka." Ko nije razumeo: 53. nedelja je ona kad 01.01. pada u petak, subotu ili nedelju... Kod nas možda i nije toliko bitno, ali u "pravom" kapitalističkom svetu to je važan detalj... Ne znam što sam ovo pisao, ali možda zatreba nekom...

  ОдговориИзбриши
 2. Ja volim da kažem ono Y na kraju kao I, nekako mi baš zvuči fancy :))))

  ОдговориИзбриши
 3. @ Miodraže, thanks, to je veoma zanimljiva a u suštini i važna informacija.

  @ Fancy, nego šta.

  ОдговориИзбриши
 4. Prvi deo tvoje priče o danima u nedelji me je naveo na pomisao da bi bilo prirodno da imamo 13 meseci u godini, jer lunarni ciklus traje 28 dana, a ne da "silimo" mesece.

  ОдговориИзбриши
 5. Ja sam definitvno za lunarne cikluse, ali niko me baš ne pita ništa po tom pitanju :-)

  ОдговориИзбриши