среда, 1. септембар 2010.

Zašto je plavo tako tužno u engleskom jeziku - I am feeling blue



Eh, ta plava boja. Negde sam pročitala da procentualno najviše ljudi na svetu voli plavu boju. Psiholozi, dizajneri enterijera i razni drugi stručnjaci preporučuju što više plave boje u ambijentu koji nas okružuje.

A u engleskom jeziku, pogledajte bilo koji rečnik za značenje blue:


1. of the color blue
2. low in spirits : melancholy

Dži pitala, kako to da je plavo i tužno melanholično isto. Po definiciji, to bi izgledalo ovako:

pročitaj ceo tekst

8 коментара:

  1. Volim ovakve postove :)i meni je plava, pored zelene - omiljena boja :)

    Plavo jeste boja vode (zenski princip,lunarno) ali i neba (pa su Grci i Rimljani povezivali sa parovima Zevs/Hera i Jupiter/Junona)a kod hriscana je, kao sto si ispricala, boja Device Marije (ja bih samo dodala jos jedan razlog - stoga sto je ona bila "nebeska carica"; a secas se i onih prikaza Bogorodice "sire od nebesa").

    Meni je zanimljivo i to da su kod Kelta bardovi bili ti povezivani sa plavom a kada smo bili u Holandiji videli smo i to da su sirocici po domovima nosili narocitu odecu gde je jedan rukav bio crven a drugi - plav :)

    Meni je zanimljiva i fraza "true blue" kao "true blue friend".

    ОдговориИзбриши
  2. Izuzetno interesantan post.
    U ruskom jeziku plava boja označava devijaciju ili neobičnost, na primer kad za nekog momka kažu da je plav, odnosno "goluboj", to znači da je homoseksualac; ili "ona golubaja sovsem" - bukvalno znači da je potpuno plava, a u stvari da je oduzeta od šoka, i tako dalje, i tako dalje.
    Kao i Gradivi, posle zelene plava mi je omiljena boja. Naročito volim njihovu kombinaciju.

    ОдговориИзбриши
  3. Hajde da ja ponudim par teorija: Leonardo u svom "Traktatu" govori prvi o "sfumatu" optičkom fenomenu da predmeti u daljini postaju sve plavičastiji. Osim što je boja daljine, plava je i poslednja boja koja iščezava iz spektra u morskim dubinama, i karakteristična boja stakla i leda. Za razliku od "toplih" boja (žuta, crvena, oker) plava i ljubičasta su na drugoj strani spektra i najhladnije su boje...

    Zato mogu lako da zamislim da je ostrvljanima zima bila vrlo tužno godišnje doba, kao što im je odlazak brodova u daljinu (ili ne daj bože u dubinu) bio sigurno vrlo tužan dogadjaj...

    Kad si već krenula ovu priču: zašto kažemo "plava" kosa?

    ОдговориИзбриши
  4. Gradiva - i ja volim priče i pričice, doduše ova je gotovo naručena. U tradiciji skoro svakog naroda plava boja ima svoje mesto i priču.
    Ovo sa siročićima u Holandiji nisam znala, mada ne volim obeležavanja bilo kakve vrste, verovatno i tu postoji neka priča.

    ОдговориИзбриши
  5. Miljo, plava boja i ruski jezik, to je za mene prava nepoznanica, mada sam znala kako se kaže plavo, to je sve. Interesanto je to da su povezani, devijantnost, homoseksulnost i plava boja.

    Inače, moram da priznam, meni plava ne spada u omiljene boje.

    ОдговориИзбриши
  6. Miodraže hvala na dopunama. Priču je započela Dži, postavila je konkretno pitanje u prethodnom postu.

    Lepo je što si nam ponudio Leonarda i njegovu teoriju.

    ОдговориИзбриши
  7. Jeste ta sam! Fala teta Amarilis.
    Očekivala sam da se nekada neki engleski kralj, želeći da ispuni hir svoje drage, pop'o na visoke lotre da ofarba plafon u plavo, jer je ona razmažema kučka to zahtevala, zatetur'o se, up'o u bure sa plavom bojom, slomio nogu, isterao kraljicu iz kraljevstva i ostao nepokretan do kraja života. I od tad se kaže kad je neko nesrećan da je blue. Ende.

    :DDD

    ОдговориИзбриши
  8. Nema na čemu DŽi, žao mi je što sam te razočarala, ali ja ne znam nijednu tako lepu pričicu, kao što je tboja.

    ОдговориИзбриши