недеља, 19. септембар 2010.

Tea Time - vreme je za čaj



Toliko toga već znamo o engleskom jeziku, vreme je da popijemo čaj, pravi engleski čaj u 5 po podne, afternoon tea.

Čaj u Engleskoj se ne pije kao kafa kod nas, posle obroka ili radi buđenja. Čaj i ispijanje čaja je ustvari poseban obrok.

nastavak teksta

7 коментара:

  1. Veoma zanimljiv tekst! Koristan i informativan.

    P.S. Obožavam čajeve, uvek imama bar 10 - 15 vrsta i ukusa!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Bila sam zapanjena kad sam prvi put bila u Turskoj koliko piju čaj. Ali mi je fascinantno da su prvi na svetu: ispred Engleza, Rusa, Japanaca, Kineza...

    ОдговориИзбриши
  3. Jos jedna divna prica :) Ja bih samo preporucila za one koje interesuje caj kao pojava i ritual, "Knjigu o caju" Kakuzo Okakure, divnu knjizicu koja govori o japanskoj cajnoj ceremoniji koja se zove cado ili put caja i smatra se umetnoscu u Japanu. Kao i sa raznim drugim stvarima Japanci su i ovde preuzeli obicaj i onda ga usavrsili do umetnickog dela i umetnosti zivljenja. Ovu knjizicu izdala je divna mala izdavacka kuca Kokoro u prevodu Sonje Visnjic (koja mislim da i drzi Kokoro) a koja ponekad drzi predavanja o japanskoj kulturi - ja sam je slusala bas o cajnoj ceremoniji i zen bastama :)Ova knjiga se medjutim moze naci i na internetu, samo na engleskom.

    Pored toga veliki deo knjige "Asam" Zerara de Kortansa (Laguna)odvija se u Indiji i pokusajima uzgajanja caja; i inace mi se ova knjiga dopada ali taj je deo narocito zanimljiv jer govori o nekim pocecima uvodjenja caja u Evropu tacnije o prvim pokusajima uzgajanja caja ...

    ОдговориИзбриши
  4. @ Marjane, hvala za pohvale, posebno mi je drago što su stigle od ljubitelja čaja.

    @ Miljo, sigurno da si upoznata sa tradicijom ispijanja čaja u Rusiji, da li bi nam rekla nešto o tome, ili bar svoje lične utiske?

    @Gradiva, kako su to lepe preporuke,hvala ti.

    ОдговориИзбриши
  5. Hi Tomin,

    dobrodošao! Pa naravno da si u pravu, hvala ti, ali ipak ostajem kod čaja u 5 pošto je to tradicija i kada je upotreba jezika u pitanju.

    Recimo, na jednom od linkovanih sajtova piše:
    In England, the traditional time for tea was four or five o'clock and no one stayed after seven o'clock.

    ОдговориИзбриши