петак, 3. септембар 2010.

Vrste reči u engleskom jeziku



Nadam se da nije potrebno da se podsećamo vrsta reči u srpskom jeziku, to smo davno naučili, zar ne :-).

Da vidimo kako stoje stvari u engleskom jeziku.

pročitaj ceo tekst

4 коментара:

  1. da li su imenice i zamjenice isto???
    fino je u tekstu objasnjeno da imenice ubrajamo u otvorenu grupu rijeci, a zamjenice u zatvorenu grupu rijeci, a onda su svrstane u istu grupu (husband, car, him, house, she...)
    kako otvoreno i zatvoreno moze biti isto

    ОдговориИзбриши
  2. Dobrodošla na blog!
    Primedba je sasvim na mestu. Evo o čemu se radi.
    Imenice i zamenice nisu isto, zamenice, zamenjuju imenice u smislu: čovek-on, žena-ona, itd. To je jasno. Međutim postoje teoretičari engleskog jezika, koji, zato što se zamenice dekliniraju, menjaju kao imenice, po padežima na primer, stavljaju ih u podgrupu imenica. Nisam mislila da to otvorim kao temu, ali vidim da sam postavila ilustraciju, koja podupire to gledište, mada o tome nisam govorila u tekstu. Nadam se da sam sada malo više razjasnila situaciju.
    Dakle u engleskom jeziku preovladava ova podela reči o kojoj sam pisala u tekstu i kojoj je osnosvni princip otvorenost-nove reči mogu da se formiraju, kako se jezik razvija, stalno se prave nove imeneice i zatvorene, nema mogućnosti stvaranja nove reči kao kod zamenica, ima ih toliko koliko ih je uvek bilo 3 lica, 3 roda, jednina i množina. Ako nisam bila dovoljno detaljna u objašnjenju, dojavi, pa čemo napraviti poseban post na tu temu.

    ОдговориИзбриши
  3. Zanima me u primeru "The most urgent", sta je most? Pridev ili prilog? Kada radimo na casovima odredjivanje reci u recenici, odvojimo ovaj superlativ prideva, i posmatramo posebno svaku rec, ali ipak u smislu konteksta recenice. Moj odgovor je pridev, ali nisam toliko sigurna...

    ОдговориИзбриши
  4. Pridevi su reči koje opsuju (čitaj stoje uz) imenicu ili zamenicu. Prilozi su u reči, u engleskom, koje stoje i daju informacije o svim drugim, mogućim, vrstama reči, sem imenica i zamenica i obično daju odgovor na pitanje, kako, gde i kada. Gledaću da što pre posvetim jedan post ovom pitanju.

    ОдговориИзбриши