субота, 5. јун 2010.

Kako brzo i efikasno poboljšati i uvećati vokabular kod učenja engleskog jezika



Kako brzo i efikasno poboljšati i uvećati vokabular, kada su strani jezici u pitanju je jedno od osnovnih problema.

Metodi su razni. U današnje vreme učenje novih reči na onaj klasični način, kako se to još uvek isključivo radi u našim školama - sveska: levo, strana reč - desno značenje - smatra se prevaziđenim. Mnoge metode su se pokazale efikasnijim. Mada i ovaj klasični metod može naći svoje opravdanje, ako nekome to odgovara, ako za njim sledi praktična primena, tj. korišćenje novih reči u konverzaciji. Naravno toga ima najmanje u našoj prosveti i zato imamo porazne rezultate, da posle 4-8 godina učenja stranog jezika, veliki broj naše dece ne zna ni da se predstavi na tom jeziku.

Jedan od načina, koji nam je na dohvat ruke, zahvaljujući internetu, je svakog dana nova, nepoznata reč u inbox-u. Ovaj sajt sam već pominjala, ali zaslužuje svaku novu pažnju, ozbiljnošću projekta. link

speaking24.com pruža mogućnost on-line komunikacije sa osobama istog ili različitog nivoa znanja iz celog sveta, koji žele da poboljšaju svoje znanje engleskog jezika.

E sad sledi preporuka:

Pri dnu strane postoji opcija Vocabulary learning, gde unosite svoju E-mail adresu i nakon toga Vam svakog dana stiže po jedna reč, prema nivou znanja, sa primerima upotrebe, transkribovanim izgovorom, kao i audio varijanta. Svake nedelje dobijate opciju nedeljnog testa, da bi proverili, koje reči ste savladali a na kojima je još potrebno raditi.

Vredi pokušati!

9 коментара:

  1. Ovo je zbilja sjajno i vrlo zabavno.....Hvala na preporuci!Na ovom sajtu http://www.livemocha.com/learn/view se može i proveriti nivo znanje jezika - ne samo engleskog već i drugih....
    Hvala najlepše za koristan post!

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo je stvarno interesantno i korisno. Nesto slicno postoji i sa romanima koji tako stizu u inbox chapter po chapter ili deo po deo a sve sa idejom "5 minutes a day" - nesto sto se cita za kratko vreme, tako da svako moze da postigne. To pominjem jer po mom iskustvu i za vokabular i za gramatiku najbolji nacin za ucenje jeste citanje knjiga na tom jeziku. Naravno, ne bi trebalo uzeti i vaditi svaku rec, narocito ako je u pitanju recimo Jane Austen ;) ali na ovaj nacin i reci i recenicne konstrukcije, izrazi,izreke, idiomi ... ulaze u usi. Sto se bas samo reci tice mislim da je poezija zgodna, a ona je dobra i za vezbanje izgovora kada se uci napamet :)Na zalost, glupi British Council vise ne radi, barem ne kao biblioteka, ali za one koji uce Nemacki eto Geteovog centra koji savrseno radi :) Kod njih me odusevljava to sto, za razliku od drugih kulturnih centara, imaju u podjednakom broju i knjige na srpskom nemackih autora, razne diskove i komplete za ucenje.

    ОдговориИзбриши
  3. Drago mi je Alexandra kad postavim nešto što je korisno. Poznat mi je sajt livemocha i u planu mi je da predstavim što više besplatnih sajtova za učenje engleskog jezika. Dakle svaka sugestija mi je veoma korisna.

    ОдговориИзбриши
  4. Gradiva, nisam za te sajtove za romane, moraću da pogledam, ako imaš neki link, dobaci, unapred ti se zahvaljujem.
    Inače, potpuno se slažem sa tobom ništa nije tako korisno kao čitanje i neposredna konverzacija, naravmo.
    Što se tiče Getevog centra, oni su stvarno zakon, šteta što je nemački jezik kod nas tako nepopularan.

    ОдговориИзбриши
  5. Ako nemate ništa sproću, ja sam se registrovala na Livemochu i odmah proverila svoj nivo znanja nemačkog jezika za koji znam da je basic, jer sam ga učila pre 100 godina u osnovnoj školi. Ispalo je da mi je maltene na nivou znanja engleskog. Hoću da kažem, da je test suviše jednostavan, da bi "otkrio" stvarno (ne)znanje. Inače, osim što sam se registrovala, nisam dalje odmakla od toga, tako da nemam potpunije mišljenje o ovoj lokaciji.

    ОдговориИзбриши
  6. Livemocha kao i ostali sajtovi za free on-line učenje ima i svojih prednosti i mana. Osnovni testovi za određeivanje nivoa znanja se rade prema modulima za konkretni sajt, tj. prema njihim edukativnim metodama i ciljevima, koje su postavili. Kao što sam već pomenula u ranijem odgovoru, pisiću i o tome. Za sada samo da kažem da je to odličan sajt sa sjajnom metodom brzog proširenja vokabulara. Za dalje napredovanje imaju druge on-line alatake....

    ОдговориИзбриши
  7. Evo sajta:
    http://www.classic-novels.com/
    Tu se prijavis i onda ti stizu u inbox svaki dan delovi romana. Izbor je mali ali se i menja. Sada je tu Jane Austen i P.G. Woodhouse.

    Iako nisam narocito za audio knjige rekla bih da je i to ok resenje za one koje uce jezik dobr nacin da im udje u uho. Na intenetu se moze naci svasta, ja sam svojevremeno skinula Stivena Fraja koji cita bajke Oskara Vajlda. Ne znam zasto ali pored spelling-a ljudima narocito tesko pada i izgovor, pa sa tekstualnim predloskom mislim da audio knjige mogu u tome mnogo pomoci.

    ОдговориИзбриши
  8. Sto se nemackog tice ja sam ga bas jako mrzela tokom skolovanja, to mi je pored matematike i fizickog bila najveca nocna mora :)) sve iako sam volela sve te Nemce i isla redovno u Geteov da ih dobavljam. Medjutim, kako to biva, cim sam bila slobodna od njega odmah sam ga zavolela i sada se nosim mislju da krenem ponovo. Najveci problem je, naravno, bila gramatika :) Nista tu nije pomoglo da se sa njom zblizim :)

    ОдговориИзбриши
  9. E pa bašti hvala za linkove, Gradiva, pozabaviću se time, čim pre.

    Što se nemačkog tiče, pa baciću i ja neki link u nekom od sledećih postova, pa možda nađeš nešto interesantno.

    ОдговориИзбриши