понедељак, 7. јун 2010.

Infinitiv u engleskom jeziku i (malkice) u srpskom



Pre nego što pređemo na vremena u engleskom jeziku pomenuta i nacrtana recimo ovde , da se malo pozabavimo infinitivom.

Uvek su me oduševljavale definicije, recimo - infinitivna osnova glagola koji se menja - sjajno! O čemu se tu radi, da ne bi bilo komentara tipa ... i ja tebi... namaži mi na leba i sl., da vidimo.

Sama reč infinitiv, ako nekoga baš zanima, a nije svratio do recimo Wikipedie - gramitiku srpskog jezika ko nađe on-line svaka mu čast, dakle reč je naravno latinskog porekla, od reči infinitum, infinitus. Tj. tačnije Ad infinitum što znači, beskonačno, beskrajno - to infinity.

nastavak teksta

5 коментара:

  1. Meni se izrazavabje u infinitivu svidja, iako je to tipicnije za , recimo, Hrvate nego za nas ovde. Zvuci mi nekako posh. Mislim,nekako mi je zenskije i milozvucnije reci "moram otici i videti to svojim ocima" nego "moram da odem i vidim...", sto zvuci nekako ta-dam, ta-dam, ta-dam, i muskije mi je. Doduse, ta zenskija varijanta moze nekome da zazvuci kao prenemaganje ;)Ne znam da li je tacno, evo ti ces znati, ali cini mi se da su se raniji prevodi knjizevnih dela kod nas vise oslanjali na tu "zenskiju" varijantu onda kada je izmedju dve moglo da se bira. Ili su mozda to bili u vecem broju hrvatski prevodi koje sam citala ?

    ОдговориИзбриши
  2. Ko će ga znati šta je pravilnije. To je stvar stila a i malo je osetljivo, pošto može da se poveže sa geografijom, tj. politikom, što mi je želja da izbegnem.
    U svakom slučaju, lepota svakog jezika je u bogatsvu, varijacijama. I neverovatno je lepo, po meni, imati svoj stil izražavanja.

    ОдговориИзбриши
  3. Tuga živa kako klinci uče taj engleski,a ne znaju ni srpski.Što je najgore,niko da se potrudi da im objasni. Lepo,Amarilis, što se trudiš.

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala, samo sredjujem arhivu, nakupilo se svega. I da moji djaci imaju gde da se podsete na ono sto smo ucili.

    ОдговориИзбриши
  5. Sve se bolje razvija sređivanje arhive. :-)

    ОдговориИзбриши