субота, 27. март 2010.

Hadrijanov zid - proslava 1600 godišnjce



Hadrijanov zid je velika turistička atrakcija u Velikoj Britaniji. Podigli su ga Rimljani u drugom veku za vreme vladavine cara Hadrijana, radi odbrane od napada varvara sa severa. Dug je 117 km i deli britansko ostrvo na dva dela. Nalazi se južno od granice sa Škotskom. Dalje na severu se nalaze ostaci još jednog, ne tako poznatog zida - Antonijevog zida.

Izgradnja zida započela 122 godine,a zid se prostire od obala Severnog do obala Irskog mora. U vreme izgradnje, najveću opasnost za rimske legionare predstavljali su napadi divljih Pikta. Duž celog zida, ravnomerno raspoređena, se nalaze utvrđenja za garnizone od 60 ljudi. Tokom istorije zid je postao granica između Engleske i Škotske.

Zid je uvršćen u UNESCO-ovu listu svetske baštine.

Godine 410 Rimljani su napustili Britaniju i tim povodom je organizovana proslava 1600 godišnjce oslobođenja od vladavine Rimskog carstva.
Preko 1000 volontera se sakupilo i rasporedilo celom dužinom Hadrijanovog zida i u večernjim časovima 14-og marta upalilo baklje i osvetlilo zid celom dužinom.
Prizor je bio impresivan i privukao je veliki broj turista iz cele Evrope.

4 коментара:

  1. Jako lepo! Vrlo malo ljudi zna da ovaj zid uopšte postoji!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala! Lepo je kad se tako originalno vodi računa o nacionalnoj istoriji.

    ОдговориИзбриши
  3. Stvarno me podsećaš na moju profesorku engleskog, ona je obožavala da nam priča takve priče. Nekad mislim da sam više stvari naučio na časovima engleskog, nego na istoriji i geografiji zajedno. Samo tako nastavi,ako tako radiš i sa svojim đacima, nema za tebe zime!

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala To su tzv. Ice Breakers i u savremenoj metodologiji vrlo su važni za podizanje pažnje. Na zapadu postoje redovni kursevi za nastavni kadar, na kome se uče raznim stvarima na tu temu.
    Nije mi poznato da tako nešto postoji kod nas, mislim da ne bi bilo loše.

    ОдговориИзбриши