петак, 6. август 2010.

More, plaža, sunčanje... na engleskom - Beach Vocabulary




Leto je, misli su nam negde na moru, plaži. Sve je spremno, ali nikad se ne zna, možda nije loše da znamo i Beach Vocabulary, reči koje su nam potrebne da se snađemo na plaži, na engleskom jeziku.





Pa kud smo krenuli. Sea, more, seaside,primorje, ma konkretno pravac na beach, plažu.

Na plažu idemo da se kupamo, plivamo, ali i da pocrnimo, sunbathe, get a tane. Nije loše da ponesemo nešto da se zaštitimo od sunčevog zračenja - to protect ourself against the sun's rays , znači potreban nam je losion ili neko sredstvo, krema sa zaštitinim faktorom, što višim po mogućstvu - high-factor suncream.
Naočare,sunglasses i šešir, sun hat su poželjni.
Naravno, tu je bikini, kupaći kostim - bikini, swimming costume za devojke i kupaće gaće, swimming trunks za momke. Na noge neke sandale, sandals ili još bolje japanke - flip-flops
.

Momci će se opredeliti za kačket, cap , majcu, T-shirt i verovatno neki šorc, a pair of shorts, short trousers.

Devojke, skockale ste se, na plaži ste, bacite oko za svaki slučaj, gde je najbliži spasilac, lifeguard. Nikad se ne zna, isto važi i za Adu.



Ako ima dečice u blizini ponesite im kofice i lopatice, buckets and spades da mogu lepo da se igraju u pesku, sand, da naprave zamak, sandcastle.

Šta još reći, možete se zabaviti tako što ćete posmatrati talase, waves ili galebove, seagulls, ali već znate kako se kaže galeb, to ste naučili igrajući treasure island, zar ne!
A možete skupljati školjke,shells, shellfish i čuvati ih za uspomenu na divno letovanje.



Nije loše poneti neku loptu na naduvavanje, beach balls ili možda frizbi, frisbee
a dobra opcija je i odbojka na pesku, tj.plaži, beach volley.

Leto je idealno vreme da se popije neki koktel, ali o tome smo već pisali ovde .

Ako želite da čujete pravilan izgovor, bilo koje od ovih reči, copy-paste, pa ovde , ja sam stavila za primer seaside i možete čuti i englesku i američku varijantu izgovora, za svaki primer, birajte.

Bonus:

3 коментара: