четвртак, 28. октобар 2010.

Veštice, kotlovi, kazani i ostale drangulije potrebne za magični napitakZašto veštice uvek kuvaju magični napitak u nekom čudnom kotlu? Taj stereotip ima svoju priču u keltskoj mitologiji.

U prošlom postu sam pisala o tome šta je sve potrebno za pripremu Halloween-a i pimenula sam cauldron, kotao, naravno za kuvanje magičnog napitka. A prva je magični napitak pripremila:

nastavak teksta

уторак, 26. октобар 2010.

Halloween - Vocabulary, pripreme za Halovin, Noć veštica na engleskomKo hoće da uči engleski jezik - ok, ko hoće da se priprema za Noć veštica, u redu. Da se spremamo na engleskom, tj. koji su to pojmovi, koji se obično vezuju za ovu noć.

nastavak teksta

недеља, 24. октобар 2010.

Deca boginje Danu, Avalon, kralj Artur - Halloween, part IIBajkoviti narod boginje Danu ili deca boginje Danu, boginje poznate pod drugim imenom u različitim religijama, Demetra, Tiamat, Gea - napustio je silom prilika ovu našu dimenziju postojanja i otišao u zemlju - ostrvo, mladosti, Tir na nOg. Ono što se definitivno zna je da se mora preći voda, da bi se stiglo u tu zemlju, utočište (Sanctuary) ili je to možda izgubljeni raj!?!

nastavak teksta

четвртак, 21. октобар 2010.

Halloween, noć veštica - priče iz davnih vremena vs. marketing - Part 1

Da li smo toliko različiti od stanovnika SAD-a i Evropljanja, da li smo povodljivi i praznoglavi kada sledimo pomodnu tradiciju slavljenja Halloween-a, noći veštica. Da li je to kako se danas slavi Halloween, proisteklo iz tradicije i ako jeste čije, ili je sve to samo dobar način da se zarade pare. Ima tu i nekih sektaških tumačenja, koja ću ovom prilikom preskočiti.

Kao neko ko voli da priča priče, ja ću krenuti tim putem i pokušati da vam ispričam priču o Halloween, kakav je to praznik, kako je nastao i kako je izgledao u davna, davna vremena, koja su uglavnom zaboravljena a kada nismo svi bili tako daleki različiti.

nastavak teksta

уторак, 19. октобар 2010.

Markeri ili signal words za vremena u engleskom jezikuKrenula školska godina pa i pismeni u svim svojim pojavnim oblicima. Kontrolni iz engleskog, rečenice (glagol u zagradi) i sad je potrebno odrediti vreme i napisati rečenicu kako treba, u ispravnom vremenu.

To make a long story short, tj. da skratim, za sve moje superđake i posetioce ovog bloga, naročito anonimuse, evo markera za prepoznavanje vremena u engleskom jeziku.

nastavak teksta

понедељак, 18. октобар 2010.

Kako napisati poslovno pismo na engelskom - Business LetterKako napisati poslovno pismo i na srpskom i na engleskom?

Pravila pisanja kada je poslovna korespodencija u pitanju su prilično striktna, o tome sam već pisala u vezi sa pisanjem poslovnog e-maila, to važi i ovde.

Ali, pismo nije isto što i e-mail.

nastavak teksta

петак, 15. октобар 2010.

What is Pumpkun - tikva ili bundevaPribližava nam se Halloween, 31-og oktobra. Sada je moderno slaviti sve te američke praznike, pa pomislih, red je malo da se pripremimo, da vidimo šta to slavimo, šta znamo o tom da kažem uslovno rečeno, čuvenom američkom prazniku.

Pre toga, pošto je pumpkin, neka vrsta neizbežnog simbola, logično je pitanje, šta je pumpkin - tikva ili bundeva ili i jedno i drugo? Imamo li mi toga uopšte?

nastavak teksta

среда, 13. октобар 2010.

Prepositions of Place - predlozi koji definišu mesto radnjeO predlozima sa vremenskim značenjem Time prepositions smo već pisali.

Danas se bavimo predlozima, koji definišu mesto radnje, lokaciju. A location preposition is a word used to show a specific place.

nastavak teksta

понедељак, 11. октобар 2010.

Pozdravi na nemačkomPozdravi predstavljaju sam početak učenja bilo kog stranog jezika. Pošto smo naučili da čitamo i pišemo sada je vreme i da se bar pozdravimo kako treba.

ceo tekst

среда, 06. октобар 2010.

Upotreba članova ispred geografskih pojmova u engleskom jezikuSećate li se posta Najbolji sajt za učenje vremena u engleskom jeziku. Tada sam vam preporučila sajt Perfect English Grammar. I moram da vas pohvalim, kontaktirala me je Seonaid, prijatno iznenađena Vašom posetom i vremenom, koje ste posvetili vežbama na sajtu. Zato smo se dogovorile da Seonaid bude gost urednik i napiše post specijalno za vas. Uz to je pripremila i dve vežbe, opet samo za vas :-). Pošto je upotreba članova, nešto što nije tipično za srpski jezik, odlučile smo se za tu temu.

Dajem reč Seonaid - Guest Post from Perfect English Grammar:

pročitaj ceo tekst

уторак, 05. октобар 2010.

Legend of the Guardians - Legenda o čuvarimaDa li ste čuli za novi hit film za decu - Legend of the Guardians, trenutno razbija top liste gledanosti u Americi. Žanr - animirana avantura.

pročitaj ceo tekst

понедељак, 04. октобар 2010.

Money makes the world go around - finansije na engleskomStigao je mail, pitanje je sledeće - osnovne reči iz oblasti finansija. To je malo široka oblast, ali pokušaću da budem konkretna, koliko je to moguće.

- Currency - je valuta, the money used in some country
- Banknote - novčanica, papirni novac, paper money

- Coin - kovanica, metalni novac, a piece of metal used as money

nastavak teksta

субота, 02. октобар 2010.

Švajnštajger - Braća Grim - 3 : 0U odlučujućem okršaju Bastin Švajnštajger je uz presudnu asistenciju Volta Diznija deklasirao ekipu koju čine ona 2 brata Grim.

Da je neki sportski događaj, valjda bi ovako nekako zvučao izveštaj sa derbija! U pitanju nije derbi, nego učenje nemačkog jezika. Evo, o čemu se radi:

pročitaj ceo tekst